EDUCATIEF MATERIAAL VOOR DE 2de GRAAD
Beleving
De leerlingen maken kennis met geuren, kleuren, smaken, gevoelens en geluid.
Verwondering, zintuigelijke waarneming, onderzoek en exploratie van de natuur staan hier centraal.

Levende natuur
Een bos is het belangrijkste ecosysteem op aarde. Er zijn veel verschillende plant- en diersoorten, met elk hun eigen kenmerken. We leren er enkelen kennen en onderzoeken hoe ze leven, hoe ze zich voortplanten en uiteindelijk sterven. Wist je trouwens dat deze organismen allemaal een eigen woonplaats of biotoop hebben? En dat heel wat planten en/of dieren elkaar nodig hebben om te leven?

Horen wij mensen ook thuis in het ecosysteem? Kunnen mensen het evenwicht in de natuur verstoren? We zoeken het uit!

Mens en Milieu
De kinderen leren dat er maar 1 aarde is en dat we er dus maar beter zorg van dragen! Jammer genoeg handelen mensen niet altijd in het voordeel van de natuur. Leefgewoontes kunnen onze gezondheid en die van de natuur positief of negatief beïnvloeden. We maken kennis met enkele milieuproblemen. Wist je trouwens dat kinderen die vaak buiten spelen ook vaak lichamelijk gezonder zijn dan kinderen die binnen blijven? Daarnaast is het bos ook leverancier van voedingstoffen. En wij? Kunnen wij koken met het bos?

Vakoverschrijdend
Wat heeft met boseducatie te maken, maar kadert niet binnen de lessen WERO? In de visietekst over Educatie voor Duurzame Ontwikkeling werd reeds duidelijk dat we ons liever focussen op 'gehelen' in plaats van te gaan fragmenteren. Boseducatie hoeft dus niet noodzakelijk binnen het vakje WERO aan bod te komen. We kunnen de leerinhoud verbreden en integreren in andere vakgebieden. Zo kan je bijvoorbeeld in de wiskundeles een boom leren meten of voor de les beeldende de seizoenen bestuderen. Hopelijk kunnen deze activiteiten u inspireren.

Mascopiro
Op deze pagina vind je educatieve materialen en leerfiches die uitgewerkt werden in kader van het project 'Wat diepe wortels vertellen aan jonge knoppen'. Ze maken het mogelijk om in de klas of thuis verder aan de slag te gaan met 'Het verhaal van Mascopiro'.
Ideaal om na een voorleessessies je verder te verdiepen, maar ook vrij te gebruiken voor iedereen die geïnteresseerd is in de wondere wereld van het Amazonewoud.

Het materiaal is geschikt voor kinderen tussen 7 en 10 jaar. Mits kleine aanpassingen kan het gebruikt worden voor leerlingen van 1e en 3e graad lager onderwijs.




LEERTRAJECT Er zijn een hoop activiteiten die het verhaal kunnen laten verder leven. Per activiteit vatten we kort samen wat je allemaal nodig hebt om ze uit te voeren. Wij raden aan om elke maand een tot twee activiteiten te doen, zodat de kinderen kunnen blijven verder werken met het verhaal. Je mag ons natuurlijk foto's en filmpjes opsturen, zo zien wij ook hoe het project verder leeft. Centraal punt blijft natuurlijk het sensibiliseren rond een respectvollere en solidaire houding tegenover bos en natuur.

Als afsluiter kan je nog een ludieke bosfoto nemen met je hele klas en opsturen naar BOS+

EDUCATIEVE FICHES EN BEELDMATERIAAL
Foto's en thematische filmpjes uit Peru In het kader van het project 'Wat diepe wortels vertellen aan jonge knoppen' trok BOS+ naar Peru om er te praten met mensen die een directe band hebben met het bos. Ze zijn afhankelijk van het bos voor hun voeding, geneesmiddelen, bouwmaterialen, enzovoort. Volgende filmpjes geven een beeld van de leefomgeving van deze mensen en de sterke band die zij hebben met het bos en de natuur die hen omringt. Ze zijn opgesplitst per thema. Vergeet niet om de ondertitels in te schakelen op Youtube!
Leerfiches
Educatieve platen Aan de hand van onderstaande platen kan u vertellen over de tradities, de dieren, de schoonheid van het regenwoud...en over de bescherming die het regenwoud nodig heeft. Bij elke foto hoort een beschrijving, en u kan de foto's gratis downloaden.

Alle foto's werden in Peru getrokken door Dries Segers. De illustraties zijn van de hand van Frieda Van Raevels, en komen uit het boek 'Het verhaal van Mascopiro'. Mascopiro is een goudhaas of agoeti, een soort knaagdier, en woont in het regenwoud in Peru.


Klik op een afbeelding om de plaat te downloaden.

Eduplaat 00
Spikkel en Spekkie zijn op bezoek in het Amazonewoud, het grootste bos ter wereld. Het is meer dan 219 keer zo groot als België! Door de constante warmte en de vele regen groeien de planten en bomen hier veel sneller dan bij ons. De temperatuur zakt in een tropisch regenwoud nooit onder de 16 °C, en het is er gemiddeld 28-30 °C overdag, het hele jaar door. De bomen en wolken houden overdag de felle zon tegen en 's nachts zorgen ze ervoor dat de warmte van de dag niet ontsnapt.
Je vindt er dan ook kolossen van bomen, echte woudreuzen! Kijk maar naar de boom achter de twee! Sommige bomen zijn honderden jaren oud en worden tot 60 meter hoog. Wanneer je hand in hand in een kring om de stam gaat staan heb je minstens 6 mensen nodig!
Eduplaat 01
Mascopiro is droevig. Het bos waarin hij woont, werd gekapt om goud te ontginnen. Door de vervuiling krijgen de wateren een gouden, roestige kleur. het ziet er misschien wel mooi uit, maar het is helemaal niet goed voor de mensen die er wonen.
Eduplaat 02
Zie jij het verschil tussen een bij en een wesp? Bijen zijn behaard en vliegen van bloem tot bloem om nectar te verzamelen. Van nectar maken ze honing. Ze zorgen ook voor bestuiving, waardoor er nieuwe planten kunnen groeien. Zonder bijen zouden mensen en dieren niet kunnen overleven! Wespen zijn ook nuttig, want zij eten veel insecten. De persoon op de foto is een imker: hij oogst de honing die de bijen maken.
Eduplaat 03
Wist je dat agoeti's kunnen zwemmen? Je ziet dat er onder de boom op de oever gezellig geschilderd wordt. in het Amazonewoud is er een plant, piri-piri genaamd, die door de Indianen voor verschillende dingen gebruikt wordt. Van de vruchten wordt er een kleurstof gemaakt. Daarmee beschilderen de vrouwen schalen en stoffen: prachtig! Piri-piri heeft nog een andere verrassende werking. Door het poeder op je hoofd te wrijven, zou je gespaard blijven van kaalheid. Door de beschilderingen op gezicht en lichaam duiden de mensen aan dat ze tot een bepaalde groep behoren. Heb je gezien dat Mascopiro en de andere agoeti's hen nadoen?
Eduplaat 04
Maak kennis met Pacho, hij loopt bij Mascopiro links op de foto. Pacho is een leider van de Indianengroep Shipibo Konibo en woont met zijn volk in het Amazonewoud. Hij komt goed overeen met Mascopiro de agoeti. Volgens Pacho zijn de dieren de beschermers van het woud. Hij gelooft dat we allemaal respect moeten tonen voor elkaar en onze samenleving. Zoek de noten op de foto! Het zijn paranoten, die zijn lekker en zeer gezond. de mensen maken thee van de schillen van de noot om maagpijn te verzachten. En wist je dat deze noot ook gebruikt wordt in sommige shampoos waarmee wij ons haar wassen?
Eduplaat 05
Het regenwoud wordt alsmaar kleiner. Grote machines kappen vele bomen om. De dieren van het regenwoud moeten vluchten want ze hebben de bomen nodig om te overleven. Maar de mens heeft ook hout nodig, bijvoorbeeld om meubels te maken. Konden we het bos maar eerlijk verdelen tussen iedereen...
Eduplaat 06
In het Amazonewoud krioelt het van de biodiversiteit. In alle kleuren van de regenboog. Kikkers, toekans, kevers, spinnen ... en nog veel meer!
Eduplaat 07
In Peru kan je heel erg zweten, maar je kan het er ook koud hebben, of helemaal doorweekt zijn van de regen. Er heersen veel verschillende klimaten in Peru; het hangt ervan af waar je je bevindt: in de bergen, in het regenwoud, op het strand, ...


Afbeeldingsgalerij De foto's in de afbeeldingsgalerij geven een beeld van de verschillende regio's in Peru en de mensen die er wonen.

Alle foto's werden in Peru genomen door Dries Segers. De foto's zijn hier te vinden ›








'Wat diepe wortels vertellen aan jonge knoppen' was mogelijk met steun van: